Triage op afstand rondom Zwolle breidt zich verder uit
In de regio Zwolle wordt de druk op medisch generalistische zorg steeds groter, zoals blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit heeft geleid tot innovatieve oplossingen, waaronder de invoering van regionale triage op afstand via beeldbellen. Deze aanpak biedt uitkomst voor zorgorganisaties die moeite hebben om 24/7 bereikbaarheid te organiseren en benut elkaars capaciteit en expertise.
Momenteel werken negen zorgorganisaties in de gehandicapten- en ouderenzorg rondom Zwolle samen aan deze triage via beeldbellen, wat een efficiënte oplossing blijkt om de continuïteit van zorg te waarborgen. Door deze samenwerking krijgen cliënten snel en doeltreffend medische basiszorg, wat ook de druk op huisartsen aanzienlijk verlaagt. Yvonne Kremer, adviseur Zorg, Kwaliteit en Veiligheid bij Frion, benadrukt de voordelen: “Door de triage samen te organiseren, kunnen we verpleegkundigen efficiënter inzetten en blijft de kwaliteit van zorg gewaarborgd.”
De samenwerking met DigiContact van Philadelphia speelt een belangrijke rol in dit proces. Via beeldbellen kunnen zorgmedewerkers dag en nacht vragen stellen aan triagisten, wat in 87% van de gevallen leidt tot directe antwoorden zonder tussenkomst van een huisarts. De verwachting is dat na verloop van tijd zorgmedewerkers zelfverzekerder worden in hun beslissingen, waardoor minder vragen nodig zijn.
Het project heeft niet alleen voordelen voor de gehandicaptenzorg. De ambitie is om de samenwerking uit te breiden naar andere zorgsectoren, zoals de ouderenzorg, en om uiteindelijk een bredere achterwacht van artsen en specialisten te creëren. Zorgorganisaties die interesse hebben om triage op afstand in hun regio te implementeren, kunnen toegang krijgen tot het implementatieplan van de regio Zwolle.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!