Project Zorgprofessional (MZ3 en MZ4) van de toekomst van start
Sinds maart is het onderzoeksteam van het project ‘Zorgprofessional (MZ3 en MZ4) van de toekomst’ van start gegaan. Doel van het project is om in samenwerking tussen onderwijs en het werkveld de beroepsprofielen van de opleidingen MZ3 en MZ4 toekomstbestendig te maken. Om innovatief vakmanschap concreet te maken. Specifiek wordt gekeken naar de volgende thema’s:
- Werken met zorgtechnologie
- Mee kunnen gaan in de digitalisering van het beroep
- Aandacht voor netwerkzorg, eigen regie en zelfredzaamheid
- Leren samen te werken in netwerken
De achterliggende gedachte bij dit onderzoek is dat wat genoemd staat in de kwalificatiedossiers en verantwoordingsinformatie, niet overeenkomt of met wat het werkveld wenselijk vindt. Of dat het onvoldoende concreet is om het thema binnen het onderwijs in te vullen. Het is daarom wenselijk om hierin met elkaar af te stemmen om tot de goede leerinhoud van de opleidingen te komen.
De stappen van het project lichten we graag toe.
Stap 1: Verdiepen in de kwalificatiedossiers
De eerste activiteit in het onderzoek heeft als doel om inzichtelijk te krijgen hoe genoemde thema’s terugkomen in de kwalificatiedossiers en verantwoordingsdossiers van de opleidingen. Dit geeft inzicht in wat van kennisinstellingen wordt verwacht rondom de thema’s: Komen de thema’s terug? Zo ja, hoe komen ze terug? Hoe concreet is het?
Stap 2: Hoe krijgen de thema’s een plek in de huidige opleidingen?
Door docenten van opleidingen maatschappelijke zorg te interviewen krijgen we een beeld van hoe de thema’s in het onderwijs terugkomen: Komen de thema’s terug? Waarom wel/niet? Hoe uitgebreid? Is men bekend met de inhoud van de kwalificatiedossiers en verantwoordingsdossiers? Welke accenten worden gelegd?
Stap 3: In gesprek met het werkveld
Naar aanleiding van de uitkomsten van stap 1 en stap 2 gaan we in september en oktober met het werkveld in gesprek om nog meer concreet te krijgen wat de behoefte van het werkveld is t.a.v. de genoemde thema’s. Om de thema’s als het ware ‘te laden’. Op een aantal donderdagmiddagen plannen we een focusgroepbijeenkomst. Informatie hierover volgt nog. Wil je je nu al aanmelden, stuur dan een mail naar Yvonne Rietstra (yrietstra@frionzorg.nl)
Stap 4: Handvatten voor de opleiding
De uitkomsten van de stappen 1 t/m 3 worden verwerkt in een document dat opleidingen handvatten biedt om genoemde thema’s een plek te geven in hun onderwijs.
Stap 5: Wat hebben docenten nodig?
Bij docenten wordt geïnventariseerd wat zij nodig hebben om met de handvatten aan de slag te gaan in hun onderwijs.
Stap 6: Aan de slag!
Er wordt een passend aanbod gerealiseerd om docenten te ondersteunen om innovatief vakmanschap rondom de genoemde thema’s, een plek te geven in hun onderwijs binnen de opleidingen MZ3 en MZ4.
Wil je meer weten over het project? Mail dan naar Jolanda van Til, jtil@deltion.nl
Het project loopt van maart 2024 tot maart 2025. Het wordt uitgevoerd door het Practoraat Gezondheid & Technologie van Deltion College en Practoraat ‘Zorg en Technologie’ van Drenthe College/Noorderpoort/Alfa College in samenwerking met het Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!