4. Procesvernieuwing met datagedreven werken

4. Lerend netwerk datagedreven werken

Welkom bij het lerend netwerk datagedreven werken!

Ons doel is om zorgprofessionals te ondersteunen bij werken met data. Hier vind je informatie over Lunch & Learn sessies, tools om te leren en verschillende use cases en projectgroepen.

Waarom datagedreven werken?

Datagedreven werken is een veelgehoorde ambitie. Maar is data niet vooral voor analisten en datawetenschappers?

Wat kan data voor mijn dagelijkse werk betekenen?

Data is een middel, geen doel.

In de Lunch & Learn sessie van 16 oktober jl. presenteerden experts van ForFacts hoe datagedreven werken in de zorg eruitziet en wat hiervoor nodig is. Door zorg en werken met data samen te brengen, kunnen we gezamenlijk uitdagingen aan, zoals:

  • Goed inzetten van zorgmedewerkers
  • Het voorkomen van incidenten
  • Het voorspellen van verzuim en/of verloop onder werknemers
  • Inzicht krijgen in hoe het met de cliënt gaat via data

Lees terug: 

Forfacts en G-AAN – handout

Lees hieronder meer over de verschillende use cases.

Use case: ‘Voorspellen van incidenten’

Voorkomen van incidenten door datagedreven voorspellingen

In deze use case heeft Ilan Smeerdijk, student Universiteit Twente bij Trajectum gewerkt aan het ontwikkelen van een voorspellend model om incidenten in de (gehandicaptenzorg) te verminderen.

Op 20 november ’24 is er een Lunch & Learn over geweest. Kijk hier terug

Webinar: Link

Hierbij ook de thesis van Ilan.

Wat heeft Ilan ontdekt?

Uit zijn statistische analyse kwamen twee belangrijke factoren naar voren die een grote invloed hebben op het aantal incidenten tijdens een dienst:

1. Gemiddelde ervaring van medewerkers: Hoe ervaren zijn de medewerkers die tijdens een dienst werken?

2. Tijd sinds het laatste incident: Hoeveel tijd is er verstreken sinds het laatste incident op de locatie?

Deze twee factoren, of variabelen zoals ze in onderzoek worden genoemd, hebben een duidelijke relatie met het aantal incidenten. Maar dat is nog niet alles! Ilan ontdekte ook dat de frequentie van incidenten op een locatie de relatie tussen deze twee variabelen en het aantal incidenten beïnvloedt. Dit maakt frequentie een modererende variabele.

Hoe werkt het model? 

Met al deze informatie heeft Ilan een model gemaakt dat voorspelt hoeveel incidenten er tijdens een dienst kunnen plaatsvinden. Het model kijkt naar de waarden van de variabelen die hij heeft gevonden en kan zo een verhoogd risico op incidenten voorspellen. Dit is vooral handig omdat het verschillen in risico tussen verschillende locaties kan meten.

Ilan heeft ook een Relatieve Risicofactor (RRF) berekend. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel nuttig. Het houdt rekening met het gebruikelijke aantal incidenten op een locatie en laat zien hoe groot het risico is ten opzichte van de normale frequentie van incidenten. Met deze gegevens kan een zorgorganisatie beter begrijpen waar en wanneer het risico op incidenten hoger is.

Waarom is dit belangrijk? 

Het verminderen van incidenten in de gehandicaptenzorg is van groot belang. Incidenten kunnen voor veel stress en schade zorgen, zowel voor de bewoners als voor de medewerkers. Door gebruik te maken van datagedreven voorspellingen kunnen we betere ondersteuning en begeleiding bieden voor mooi leven en mooi werk!

Use case: ‘Passende zorg’

Optimaliseren van zorg met Ilionx

Samen met Ilionx werken we aan een datagedreven oplossing om zorgprofielen in de gehandicaptenzorg beter aan te laten sluiten bij de cliënt. Hiermee is al een succesvolle pilot gedraaid in de ouderenzorg. Het doel is om beter passende zorg te bieden en daarmee de juiste zorg op de juiste plek. Na een pilot bij Vanboeijen in 2024 wordt kennis gedeeld met andere zorgorganisaties. Hiermee hopen we brede toepasbaarheid te realiseren.

Meer weten? Gerlof Miedema | gerlof.miedema@vanboeijen.nl

Leren werken met use cases, zoals voorspellen van verzuim en verloop van medewerkers

Met Berenschot

In samenwerking met Berenschot richt deze use case zich op het verspellen van verzuim en verloop onder zorgpersoneel. Door patronen te herkennen in personeelsdata, kunnen zorgorganisaties proactief maatregelen nemen om personeelsverloop te verminderen. Leer & Doe sessie met Berenschot 8 oktober jl.

Vervolg op Leer & Doe sessie 8 oktober  Link

Meer weten? Kylian Hendriks | Kylian@alykin.eu

Use case: ‘Samenwerking Universiteit Twente’

Onderzoek naar en ontwikkeling van datagedreven zorgoplossingen

Samen met de Universiteit Twente onderzoeken we hoe bestaande kennis effectief kan worden ingezet om anders te werken in de zorg. Tijdens een inspirerende sessie afgelopen 19 juni met Universiteit Twente en Windesheim hebben we mogelijkheden verkend om te werken met data in de zorg en om direct toepasbare oplossingen te ontwikkelen. Deze samenwerking richt zich op het benutten van academische kennis om innovatieve en datagedreven oplossingen met elkaar te co-creëren die de kwaliteit van zorg verhoogt. De volgende stap is het vormgeven van een ontwikkelagenda en verdere samenwerking met zorgaanbieders.

Meer weten? Mahgul Hosseini | m.hosseini@baalderborggroep.nl

Lunch & Learn sessies

Onderzoek naar en ontwikkeling van datagedreven zorgoplossingen

Sluit je aan bij het netwerk en duik tijdens Lunch & Learn sessies dieper in de wereld van datagdreven werken! Hier vind je een overzicht van de aankomende sessies.

Meer weten? Kylian Hendriks | kylian@alykin.eu

  • Suzanne Leijendekkers, lid raad van bestuur Trajectum, is bestuurlijk trekker van de actielijn datagedreven werken.
  • Organisatie: Rody Fokke, businessanalyst Trajectum en Eveline Bakker, programmamanager regioaanpak gehandicaptenzorg Drenthe